Wednesday, June 4, 2008

Money as Debt



Ако не знаете отговорите на следнте въпроси:

  • Как работят банките?
  • От къде идват парите?
  • Колко са всъщност всички пари на света?
и имате около 40-50 минути свободно време цъкнете тук.
Клипа който ще видите обяснява в научно популярен стил отговорите на горните въпроси.

Ако вече сте изгледали горния клип и сте ентусиазирани и развълнувани ще ви предложа продължение по темата. Него можете да откриете на адреса www.storyofstuff.com за да видите от къде идват и къде отиват всички НЕЩА.

Приятно гледане!

3 comments:

Unknown said...

Специално за филмчето "the story of the stuffs" не съм съвсем съгласен с тази женица.

Примерно тези неща за компютрите, които говореше въобще не са така. Производителите на процесори не сменят формата на чипа, само за да ти е гадно, а защото се променя технологията и тя няма как да е съвместима със старата. Или ако новия чип е съвместим със старото дъно, то вероятно ще изгуби "новостите" си.

Така че тези приказки бяха малко прах в очите на тези които не разбират от компютри. Вероятно в другите сфери, за които говори също има дупки, които пък аз не разбирам.

Другото беше за как като излезли TFT мониторите, всички си накупили такива защото ги било срам от прителите си. Аз примерно си купих TFT, защото е много по-здравословно за очите и харчи много по-малко ток. Отделно че заема много по-малко място.

Просто технологиите се развиват, но не се развиват само за да се купуват, а ми защото са много по-полезни на хората, вършат много повече работа и изпълняват по-добре поставените им цели.

Виж за обувките съм съгласен с нея :) Може би трябваше да дава примери само с неща, с които е наясно и щеше да и се получи доста по-добре.

KoCaM said...

Примерите наистина бяха малко преувеличени, но целта им все пак е по-скоро илюстративна. Извода(за мен поне) е кпитализма никак не е читава система, но е най добрата, която знаем.

Unknown said...

Не е точно така... Примерите и не са просто преувеличени, а са не верни.

Точно използва това, че част хората които ще гледат филма, не са запознати с дадени технологии - как функционират и как се развиват, за да насажда някакви грешни представи...

Точно по такива причини се пробутват и разните теории за конспирации като кацането на Луната и т.н. Просто е ясно, че по-голямата част от аудиторията не е запозната с конкретна сфера и лъжат ...