Friday, June 20, 2008

За четенето от екран

Тея дни направих едно проучване и мисля да споделя резултатите си та и вие да имате полза. Значи номера е как да се намалим умората върху очите, когато четем от компютър. Може би се питате защо очите ви се изморяват много по-малко, когато четете книга. Причините са няколко:
1) Екрана излъчва светлина, а окото е свикнало да приема много по-малко такава... само отразената.
2) Дори и най-умрелите принтери работят на 300dpi докато шрифтовете са на 60dpi.
3) Има гадни шрифтове.

2) и 3) правят така, че на вашето око му се налага "да се загледа" за да разбере какво пише.. а не това е нормалния принцип на работа. По принцип окото просто подсказва на мозъка каква е думата и той си я вади от базата. Може би сте забелязали този ефект как се носите над думите без де факто да ги изчитате. Даже мисля, че Косама беше поствал за един трик как познаваме думата само по няколко букви от нея и не ни бърка, че другите са разместени.

Въпроса е как да направим ситуацията максимално приемлива. Що се отнася до 1) може да пробвате да четете бял текст на черен фон.. или черен на сив. В началото е нормално да ви е странно, въпроса е дали след 1-2 дена ще се чувствате по-добре. По този начин намалявате излъваната светлина и на окото би трябвало да му е по-добре. От друга страна обаче черно на бяло е най-контрасната комбинация.. което също е нещо към което се стремим. Така, че трябва да се търси баланс между контраст и блестене. Що се отнася до 2) и 3) трябва да ползваме максимално добри шрифтове. Уиндоуските true type шрифтове са най-доброто което има, линукските смучат ако някой го интересува :).

Другия як бонус под Уиндоус е Clear Type . Това е Майкрософската имплементация на Subpixel rendering технологията. Бонусът на тази технология е, че на ТФТ монитори с цифров вход би трябвало да се получава много добро изписване на буквите. Аз го пробвах на аналогов вход и не ми хареса, ако някой има DVI може да пробва. Във Виста в включена по подразбиране за ХП се активара по желание.


Та това е в общи линии. Тези подобрения разбира се няма да ни спасят ако не си правим почивки при работата с компютър. Окото е свикнало да фокусира постоянно върху различни обекти така, че трябва периодично да се заглеждате в далечината или просто да му давате да се рее.

No comments: