Tuesday, November 18, 2008

Билборд скара софиянци и "пришълци"


Екстравагантна реклама на агенция за недвижими имоти предизвика вълна от негодувание сред хората от провинцията, пребиваващи в София. Огромният билборд призовава “селяните” да си купят къща или апартамент, “за да станат софиянци”, съобщава в. “Телеграф”. Скандалният слоган, гласящ: “Дiъr “Celuнjъr”, ... искаш ли да станеш Soфiaнец?!”, се извисява от седмица на едно от най-оживените кръстовища на булевардите “Черни връх” и “Сребърна”. Скоро след монтирането му рекламното пано предизвика скандал, сравним с този, който разпали изтипосаният в центъра на столицата билборд със снимка на Азис.

Дискусиите около написания със смесени букви на полукирилица и полулатиница рекламен слоган се пренесоха и в интернет. За нея алармира блогът на младеж, представящ се като stranger. До вчера постът му в strangera.com предизвика цели 126 коментара и разпали поредната словесна битка между кореняци софиянци и т. нар. пришълци.
Шефът на рекламираната на билборда агенция за недвижими имоти Брок Хаус сериозно се колебаел дали да пусне такъв слоган. Притесняваше се, че има хора, които ще се засегнат от такава реклама, но все пак реши да рискува, разкри Радослав Соколов, който работи във фирмата. Той обясни, че идеята на слогана е да се подходи с чувство за хумор, а не да се обиждат клиентите. /БЛИЦ

До къде би стигнала рекламата у нас, как влияе тя на хората и редно ли е позволяването на подобен тип реклама? Според мен такова нещо не може да се приеме нормално от българина. До кога ще има подобно разделение, не знам , но е супер дразнещо, при положение че така или иначе светът върви към голямата "глобализация". До кога с тия просташки коментари ( вижте за какво говоря цък ) И пък толкова ли гордост трябва да лъха от българите ( най - великите във всичко ) Няма да коментирам темата "софиянци срещу провинциалисти" - тя е за по - простите хорица , по - скоро ми е интересно самия тип реклама. Според вас нормално ли е и идейно ли е това нещо. Според мен добрата реклама не трябва да носи негативни емоции. Особено такъв тип. Това определено ще има сериозни последствия...Слагам го в графата неуспешни :)

8 comments:

Dancho said...

Сашо.. забравил си да се логаутнеш от мейла на Ирето и си постнал!

Шегувам се :) Браво Ире :)

Ireto said...

хаха , много добра, признай! :)

sa60 said...

Не знам кой би взел на сериозно такава реклама! Според мен е проява на супер лош вкус. Да не говорим, че е обидно! Не че съм от тия фанатици на тема кирилица и псуват по форумите ако някои напише нещо на шльокавица, ама да смесваш двете си е направо гавра!

Unknown said...

Браво Ире! :)

Аз лично не се засягам на софианец и провинциалист, както се казва всяка жаба да си знае гыола.

Но щом такава реклама е обидна за някого не би било редно да съществува. Дори и да е била замислена със закачка и без лоши чувства, явно обществото ни не е готово за такива неща.

Освен това съм твърдо против използването на думата селянин в такъв негативен подтекст. Не смятам че селяните като цяло са лоши хора, но смятам че именно с такива "кампании" се насажда такава нагласа.

Ireto said...

Относно смесването на буквите(кирилица и латиница), доста е модерно в момента в тези среди и между другото аз лично смятам, че е интересно и е доста експресивно :)Особено за чуждиците, които стават вре повече и повече е много яко :) например V I Ж U A L някак си се засилва българското. Но определено е подходящо само за чуждици :)

KoCaM said...

Ми според мен целта на рекламата е била чисто провокативна. Т.е. ние сега с вас да си говорим за нея. И ако случайно аз си търся къща най-вероятно бих ги проверил какво предлагат ...

Dancho said...

Мда най-вероятно са решили, че няма какво да губят покрай тая криза.

Unknown said...

Всъщност не забелязвате ли колко шум се вдига покрай това? Правят си реклама ДОРИ чрез медиите! ... и блоговете. Хората ги оплюват, обаче стават все популярни. И някои се опитват да вникнат по-дълбоко в цялата тая на вид скандална история, за да открият скрития замисъл. Може такъв да няма, ама някой си няпряга мозъчето и невероятната му креативност няма начин да не му докара идея защо аджеба пишат такиа простотии по билбордовете... и причината да е добра. Тогава съответния индивид се чувства горд с сивия си като мозък бръснач и хвърля едно очо и на самия сайт... евентуално?
Всъщност нищо не пречи автора на билборда да е конкуренция на собственика на агенцията, нали? :Р