Saturday, November 8, 2008

Преса

Ако живеете в София няма как да не сте забелязали разпространявания от скоро безплатен вестник "19 минути". Моето мнение за него е, че е струва много по-малко от хартията, която е изхабена за него. Намирам го за зле написан, популистки, "жълт" ... абе като цяло.. менте. Въпреки това хората се тълпят да го взимат, тичат за него. Причината за това е, че повечето хора в днешно време не могат да отделят 1 или 2 лева за качествен вестник и отдавна са забравили приятното чувство сутрин да четеш пресата с кафе в ръка. Интересното в случея е, че алтернатива има.. тя е готина, достъпна, лъскава и добре написана. Казва се интернет. Ако за мен "19 минути" е едната крайност, то другата крайност е "Капитал". Него намирам за най-добрия вестник на българския пазар. Интересното в случая е, че "Капитал" също е безплатен ако го четеш онлайн. Да истина е! От скоро от тук може да се свали целия брой в .pdf формат, 1:1 с хартиения вариант, дори рекламните брошурки с промоции са сканирани. Така, че четете го.. и подминавайте с презрения убийците на дървета. Всъшност проблема е, че повечето хора са много далеч от това да се замислят за друго освен собственото си добруване. Както добре знаем мизерията ражда мизерници. Не може да очакваш от смачкани хора да мислят за околната среда. Но поне ние можем да го правим и да даваме светъл пример! :)

5 comments:

veli said...

към добрите вестници добави и "дневник" , мисля че е на същия издател като "капитал" и "телеграф"

Unknown said...

Абе за хората, които не могат да отделят 1 лв за вестник, едва ли интернет е алтернатива ... :)

Dancho said...

Еми да така е... (макар, че има и интернет за 15 лв месечно в някой квартали). Проблема е по-скоро в консуматорското мислене на хората, които са свикнали да взимат нещо, да го ползват за малко и да го хвърлят. На мен не ми се струва редно да си взема вестник, за който е изхабена доста хартия да прегледам заглавията и да го метна в някой кош две спирки по-надолу. Повечето хора обаче май не виждат нищо нередно в това.

Unknown said...

Абе не сега ... не можеш да кажеш че интернет е алтернатива за хората, които не могат да си позволят вестник ... Едва ли такива хора приоритет им е да си купят комп, да се научат да го ползват /със всичките проблеми, които произтичат от това/ че и да плащат допълнително някаква месечна такса.

Иначе съм напълно съгласен, че си е разхищение на хартия, какво впрочем и флаерите, разпечатките на телефоните разговори всеки месец и т.н.

KoCaM said...
This comment has been removed by the author.