Sunday, April 13, 2008

Комерс фо дъ масис

Напоследък са супер популярни някакви музикални игри, при които някакви хора излизат и пеят. Много яка идея.. жалко, че реализацията смуче, но всъшност организаторите може и да са пичове... те вадят пари и го правят добре, все пак търсенето определя предлагането. Жалките са публиката ,които пращат смс-и за добруването на мобилните оператори и организаторите на играта. Дали тези хора пращат същото количество смс-и когато има кампания за деца с увреждания например? Като цяло жалка картинка... нищо, не бива да съм толкова критичен към масата... все пак ако беше толкова лесно да си кул всички щяха да са като мен :). Word Up! :)

И в тази връзка ето едно живо изпълнение на Линкин Парк, при което младеж от публиката замества един от китаристите:

7 comments:

Unknown said...

Аз бих отишъл дори по-далеч. Даже и хората да пращаха същия брой смс-и и за благотворителни кампании ( в което мнооооого се съмнавям ), остава въпроса какви са тези хора които вътрешно така са подредили света си че да поставят на равно помагането на хората в беда и участие в една ТВ игра (то дори няма някаква лична цел, която да преследваш, с участието си).

Явно 'масите хора' не обръщат голямо внимание какво точно правят с парите си и не се замислят дали не може да се направи и нещо по-хубаво.


Реално погледнато в единия случай помагаш на хора в беда, а в другия хора които искат да станат известни и да получават много пари. За мен правилния избор е очевиден и единствен ...

Това ме подсеща и за друго. Странно е как богати и известни хора, които трупат състояние, взимат големи хонорари и заплати, успяват да се чувстват добре с всички тези пари и да тънат в охолство, при положение че биха могли да помогнат на толкова много хора. Още повече че в професии като манекенството, футбола и т.н. много популярни и добре платени професии, работата която ежедневно вършиш не е много повече от работата, която средностатистически работник на улицата работи (дори в много от случаите е по-лека), а заплатата която взимаш е в хиляди пъти повече. Когато вселената ти е дала повече от колкото на другите и си успял да се реализираш, би трябвало да върнеш жеста понякакъв начин ( и то особено професии като професията - модел!!!! ).
В тази връзка, скоро си припомних епизод от един филм, в който на един благотворителен прием, разни важни клечки събираха пари за гладни хора в Африка. Там попадна едно малко, доста хилаво и недохранено африканче, което можеше да яде един месец само с парите от една бутилка от шампанското, което пиеха големците. Някак си е доста лицемерно да участваш в благотворителен прием, в който изпиваш и изяждаш повече пари от колкото даряваш. Естевено това е само филм, но съм сигурен че има подобни ситуации и от реалния живото.

Dancho said...

Абе ти верно си по-краен от мен :).

За този филм, който си гледал.. еми да така е, но не бива да очакваш от някой да си намали стандарта на живот заради другите. Все пак това да имаш много пари е основен стимул на почти всички хора в живота... така, че нека ако си успял, да пиеш шампанско за много пари.. заслужил си си го (предполага се), но е хубаво да се сещаш и за тези към които живота е бил жесток. Все пак и ние даваме 60лв за билет за Металика, което не ни е супер важно за оцеляването, а тези 60 лева примерно биха осигурили лекарства за някакви деца в Африка... Мисълта ми е, че никой не иска от богатите хора да не гъзареят.. все пак трябва да си супер силен характер да не изброталееш с коли и курви ако имаш много пари. :) Това, че не се сещат за благотворителност е лошо.. но доста хора са с нагласата, че държавата трябва да се грижи за това.. в което също има резон. Евала на такива като Анджелина Джоули примерно, която освен, че много става се сеща много често да дава пари за благотворителност. Както и да е... идеята ми е, че ако имаш пари трябва да ги харчиш със стил, а не да си някво зле и да късаш салфетки в чалготеките и да внасяш пари в сметката на мтел с смс-и ;), но това да си харчиш парите със стил не е толкова лесно колкото звучи.. особено ако си мазен чалгар. :) Другата ми мисъл е за това, че тези, които пращат смс-и в повечето случей даже нямат особенно много пари... тях намирам за жалки :)

Unknown said...

Тези, които нямат пари и все пак пращат смс-и за музик идиот вероятно искат да покажат, че може и да нямат пари, ама са много готини и не им пука за това. :)

Другата причина, за която се сещам е че просто водещите с техните призиви "Гласувайте за своя любимец, Спасете го !" или "Изгонете този негодник и ни отървете от него!" са толкова неустоими, че не може да не им се поддадеш :) . Може даването на пари да им е като краста, като дадеш веднъж и не можеш да спреш :)

Ама и в двата случая си прав - жалки са :)

KoCaM said...

Според мен се получава един затворен кръг защото:
1) Прибираш се от работа мързи те да правиш каквото и да е и ти е най-лесно да си пуснеш телевизора.Гледаш си, не ти се налага да мислиш много-много.
2) Съответно по телевизията - те заливат рекламите които като цяло ти втълпяват че за да си добре, за да си cool трябва да копуваш, да консумираш.
3) По телевизията рядко показват, хората, които имат нужда от помищ, защото е натварващо за зрителя и той сменя канала.
По този начин хората знаят че има хора, които гладуват НЯКЪДЕ по света, ама това "някъде" е толкова абстрактно и неопределено, че те кара да си мислиш че ти там нищо не можеш да направиш!
4) Единствения сблъсък със бездомни, гладни и като цяло хора нуждаещи се от помощ остава улицата. Незнам как точно но повечето хора успяват даигнорират въпосните картинки или доста бързо да си ги избият от главата.
5) И накрая гледаш "Танцувай с мен" и всичко е весело, всичките интрижки които се създават в въпросното шоу карат зрителя да разпознава себе си и приятелите си в участниците. Ставаш съпричастен към някой от Айдълите(Затова и ги ги подбират възможно най-различни). И накрая като комбинираме добре възпитаната консуматорска нужда и като ти кажат Андрей и Иван борбата е на нож и воала. В крайна сметка оставаш удовлетворен, защото си помогнал на на своята Айдълска версия плюс това си консумирал.

Вижте една "Жестока социална реклама за глада и жаждата в Африка": http://ven.log.bg/article.php?article_id=4580

Unknown said...

Еми да ... ако си някакво зомби, както явно повечето хора са, тази схема си е работеща.

Но за човек, които се опитва да не живее само в ежедневието си, би било доста лесно да излезе от този кръг

Втора група said...

Изглежда не се показват картинките от лика който постнах по-горе. може да видите въпросната реклама тук:
http://www.webpark.ru/uploads48/cor1.jpg
http://www.webpark.ru/uploads48/cor2.jpg
http://www.webpark.ru/uploads48/cor3.jpg
http://www.webpark.ru/uploads48/cor4.jpg

hosting.web.hosti said...

хостинг приложений хостинг http://hosting.miheeff.ru хостинг приложений