Thursday, April 10, 2008

Да пестим енергия!

Не ! Няма да ви занимавам с "Гасете си крушките в коридора", "Ползвайте скрийсейвър" и т.н. Става въпрос за нещо доста по-лесно и доста ефективно.

Google са изчислили че използването на бял фон за е много по-енергоемко отколкото черен. Затова са направили еквивалент на търсачката си, която е с различна цветова схема и пести енергия. Всички функционалности на познатия google.com са запазени и изгледа е почти същия, само че с различна цветова схема.

Адреса е www.blackle.com и дори може да видите колко енергия е спестена от ползването на blackle.com вместо google.com

4 comments:

KoCaM said...

Искам да напрвя 2 корекции:
1) Blackle.com не е проект на гугъл, а на http://www.heapmedia.com/(съответно и не гугъл са правили тези изчисления).Преди време време имаше изявление от страна на популярната търсачка, че според техните изчисления няма почти никаква разлика какъв ще е фона и затова не са го променили.
2) Тези изчисления ми се струват малко субективни - вместо това ви предлагам тези: http://techlogg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=360&Itemid=9

Dancho said...

Ми ние с Емо заключихме, че при ТФТ-тата не би трябвало да има разлика в консумацията от това какво показва монитора. Просто лампата свети през цялото време. Но аз гледам да минавам на бели букви на черен фон заради по-малката умора на очите при по-малкото светлина.. така, че линка ми е добре дошъл. :)

Unknown said...

При течния кристал няма значение цвета, тъй че това вАжи само за дамаджан-телевизорите. Отделно че наистина не е на гугъл търсачката... просто се използва енджина им се и резултатите се тъпчат с гугъл-реклами... в общи линии някои хора се опитват да припИчелят от зеленото мислене на други :)

hosting.web.hosti said...

хостинг приложений хостинг http://hosting.miheeff.ru хостинг приложений