Monday, December 7, 2009

Защо не харесвам коледните благотворителни кампании?

Наближава Коледа. По това време всяка година, всякакви кампании за набиране на средства за най-различни нужди печелят доста популярност.

Според мен съсредоточването на толкова много кампании само през един месец от годината е доста нерационално. Още повече че това е месец свързан с много харчове и вероятно средствата, които могат да бъдат отделени за такива дейности са намалени.
Струпването по това време на годината, мога да си обясня с настроението на състрадание и "правене на добри дела", които Коледата проповядва. Мога да си го обясня и с факта, че по това време на годината харчим най-много и може би това е някакъв подсъзнателен начин да омекне вината от консуматорското ни поведение. Според мен тук подбудите са по скоро егоистични и се цели душевен мир. Все пак благотворителност има нужда през цялата година - а не само за Коледната трапеза.
Друго нещо което не ми харесва е че обикновено трябва да изпратим sms на цена от 1лв. на определен номер. Много удобно, но не разбирам защо на това левче държава трябва да прибере 20% ДДС. Не че 20 ст. ме удрят в джоба, по-скоро вместо да даря 1,20 - дарявам 1лв. А това са си 20% от дарението. Наистина в малки мащаби - но факт. Този факт винаги много ме е дразнил. Доколкото знам, няма законов начин държавата да не прибере този данък, тъй-като от нейната гледна точка мобилния оператор извършва някаква търговска дейност. И все пак мисля че законите са за да ни служат, а не ние на тях и би трябвало да ги направим така че отговарят на нашите нужди.
И в заключение, за да не кажете че развалям едно от малките хубави неща, които хората правят по Коледа, мога да ви покажа решение на горните проблеми. "SOS Детски селища България" имат кампания "Семейно спонсорство". Целта на кампанията е да осигури достатъчно средства за издръжката на SOS семействата през цялата година. Всеки може да се включи със сума, която е по джоба му и която изпраща всеки месец. Плащането е удобно - по банков път или като месечен разход в epay.bg Освен че формата на благотворителност ми харесва доста повече от тези сезонни кампании, които текат - смятам и че SOS селища е доста по успешен проект от обикновените интернати /но това е отделна тема/.
Все пак този пост не цели да откаже многобройната ни аудитория да не изпрати sms тази година - смятам че и малко е по-добре от нищо. Но мисля че може и да е по-добре.

3 comments:

Dancho said...

По принцип намирам за нормално точно по Коледа хората да даряват пари по редица причини. Не, че през другото време е лошо да се прави разбира се. И аз подкрепям идеята да не се пращат смс-и, а вместо това да се превеждат пари. Миналата година преведох на Българската Коледа и стана наистина много лесно, предполагам, че за повечето големи кампании също ще е така.

Unknown said...

На мен пък не ми харесва как по Коледа и Великден разни сиропиталища децата тъпчат шоколади, вафли, пържоли и каквото друго се сетиш, а през останалото време нямат какво да ядат.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.