Monday, March 9, 2009

Защо парното е твърде скъпо.

Здравейте драги читатели :)
Наскоро направих проучване на тема "парно" и реших да изложа информацията, която събрах.

Както знаете има много начини за отопление, ще се спра малко по-подробно на така нареченото "парно". На запад му казват "central heating", при него топлинната енергия се произвежда в едно централно място и се пренася до крайните потребители. За пренос се ползват два вида среда - топла вода или пара. В България се ползва основно топла вода. По принцип централното парно е много хубаво нещо тъй като водата се загряава най-често в ТЕЦ-ове. Тоест топлата вода остава като страничен продукт от производството на ток. Така се получава по-висок КПД. Централното парно е характерно за страните от бившия източен блок тъй като нашите градове са строени планово, при което е можело много неща да се предвидят. За който не знае старата част на Софийското метро е била най-евтино направеното европейско метро тъй като е строено по външен способ. Метрото е било строено заедно с кварталите към които отива. Никъде на запад не е имало такава планираност. Най големия ТЕЦ в София е "ТЕЦ София Изток", който захранва с парно и топла вода по-голямата част на София. Може да видите това клипче да добиете представа за размера на комините.

Сега по въпроса с цената. От Топлофикация имат централен топломер, който отчита колко топлина са подали на блока. Тях не ги интересува как е била разпределена вътре тази топлина. Тук идват така наречените "топлинни счетоводители", фирми от рода на Techem, чиято идея е да направят справедливо разбиване на парите, които търси Топлофикация между крайните клиенти. Тяхното заплащане също не е директно обвързано с това дали разбиването е наистина справедливо. Начините за определяне на индивидуалната консумация са два основни. При новите блокове, всеки апартамент има един единствен топломер, който отчита колко киловата енергия е била отдадена в апартамента. Това е най-справедливата система. При старите блокове, инсталацията не позволява прилагането на предния метод и там има "топломери" на всеки радиатор, чиято цел е да направят същото нещо - да определят колко киловата е топлина е отделил този радиатор. Тези топломери обаче работят с някакви единици, които са ясни единствено на топлинния счетоводител. Основния проблем е, че втората система е страшно податлива на кражби на енергия. Възможни са десетки системи, при които да се излъже въпросното устройство. Това е кражба от съседите тъй като както вече стана ясно Топлофикация не ги интересува кой точно ще им плати. При големи кражби тези въпросни единици стават по-скъпи и хората които не са крали почват да плащат и за другите. И така стигаме до заключението. Дори да приемем, че инсталацията ви е от първи тип или от втори но никой не краде, тогава вие ще плащате само това което сте използвали наистина.. и Топлофикация ви продава тази енергия на 9.7 стотинки за киловат час. За сравнение енерго разпределителните дружества ( онези с тока) ви продават своята енергия за около 15 стотинки през деня и 10 през нощта. Тоест ако вие пуснете един греещ електроуред (всякакви "духалки" или електрически радиатори) то той ще отдава тази топлина, която консумира и тя ще е на цена от 15 стотинки за киловат през дена. Ако пък имате климатик, той има по-високо КПД и там срещу 1 изхабен киловат/час ще получите повече от 1 киловат/час топлина. Освен това радиаторите са близо до прозореца загряват бавно докато един климатик би могъл да стопли стаята ви доста по-бързо. Самото разпределение на топлината при тях е по-добро.

Не съм много сигурен защо парното е толкова скъпо. Най-вероятно защото губят огромна част от енергията докато стигне до блока или пък защото администрацията им е неефективна, но е факт, че топлината която ни продават хич не е евтина.

Ако това изложение се приеме добре от публиката и ако отново се надъхам може да направя още едно разказче отново на много силна тема. А именно - "Защо акането в тоалетна с дупка е по-полезно"! Yeah!

2 comments:

Unknown said...

Браво ... много добър анализ! :)
Да добавя и аз нещо. Относно заменянето на парното с климатик ... Става, но за да се постигне същия ефект като парното, трябва да имаш климатик във всяка стая, които да работят постоянно. Иначе ефективността на климатика доста спада, от съседните студени стаи. Т.е. едно е във всяка стая да имаш отопление, макара и по-слабо и съвсем друго в едната да е приятно температура, а останалите студени. Стените почват да изстиват и се получава нещо като течение.

KoCaM said...

Браво и от мен!

Относно акането в дупка - може ама да ти е "барната" дупката, да си имаш позлатени дръжки отпред и някви други благинки, макар че пак е криво. Освен това някой хора, които имат нужда "to read a magazine" или, с други думи, да придумат къртицата да се поразходи, ще им е неудобно и да клечат по 20-30 минути :)