Wednesday, December 16, 2009

За новините на турски език ...

Тази тема е доста експлоатирана напоследък, но мисля че няма нищо лошо и аз да се изкажа по нея. Особено като се има предвид, че почти никой няма да го прочете :).

Първо смятам че не трябва да има новини на турски език по Националната телевизия. Аргументите на правозащитниците, че така бихме нарушили правата на хората да се информират ми се струват нелепи. Най-малкото тези хора би трябвало да знаят български, за да контактуват с държавната администрация пък и за да могат да свършат каквато и да е друга работа. Освен това ако защитим правото на етническите турци да са информирани, не може да не направим новини и на всеки друг език, който се говори от български гражданин. Все пак кой поставя границата - кои могат да са информирани и кои не могат?

По-скоро приемам новините на турски като жест на добра воля от страна на държавата и опит да се поддържа етнически мир. Не смятам обаче че точно това трябва да е средството, с което да се постигне тази цел.

Наред с това обаче не мисля, че трябва да се прави референдум на тази тема. По ред причини:

  • резултата от референдума е ясен и няма нужда от него. Българинът като цяло не прави дълбок анализ на ситуацията и ще гласува новините да отпаднат - просто защото не ги разбира и не иска да ги гледа. Този акт обаче ще им доста по-дълбоки последствия.
  • във време на криза ще се изхарчат доста пари, за нещо което не е чак толкова належащо и спешно да се реши. На фона на икономиите, за които всеки ден слушаме и неистовите усилия на правителството да закърпи бюджета - това е разхищение.
  • това не е най-важния въпрос, който трябва да се постави на вниманието на нацията. Референдумите би трябвало да се поставят за стратегически въпроси касаещи политиката на държавата като цяло, а не за някакви конкретни проблеми от ежедневието.
  • резултата от референдума със сигурност ще се използва от крайни организации, за да всее страх в съзнанието на турското малцинство. В този ред на мисли всички усилия на Бойко Борисов по време на предизборната му кампания, да убеди етническите турци в българия, че не им готви нов възродителен процес и че не той, а Доган е техен враг (което беше едно доста силно послание) - ще отидат на вятъра. Хората ще интерпретират резултата от референдума като пряка заплаха срещу тях и знак за последващи конфронтации от страна на властите. А по-лошото е че със сигурност ще се намери кои да се яхне тази вълна и да извлече ползи от заиграването със страха на хората. Както знаем ... няма нищо по-страшно от самия страх.
В заключение, смятам ще са поставени правилните цели, но средствата с които ще се постигнат не са оправдани и ще донесат повече негативни странични ефекти, отколкото ползи. Въпроса е след като аз, а и вероятно повечето здравомислещи хора са наясно с изброените горе факти, защо Бойко Борисов застава зад тази идея ?...

P.S.: Прилича ми като да се е потдал на изнудване от страна на Атака в замяна на подкрепа, което Борисов обещаваше че няма да се случи ... Дано не е така!

Monday, December 7, 2009

Защо не харесвам коледните благотворителни кампании?

Наближава Коледа. По това време всяка година, всякакви кампании за набиране на средства за най-различни нужди печелят доста популярност.

Според мен съсредоточването на толкова много кампании само през един месец от годината е доста нерационално. Още повече че това е месец свързан с много харчове и вероятно средствата, които могат да бъдат отделени за такива дейности са намалени.
Струпването по това време на годината, мога да си обясня с настроението на състрадание и "правене на добри дела", които Коледата проповядва. Мога да си го обясня и с факта, че по това време на годината харчим най-много и може би това е някакъв подсъзнателен начин да омекне вината от консуматорското ни поведение. Според мен тук подбудите са по скоро егоистични и се цели душевен мир. Все пак благотворителност има нужда през цялата година - а не само за Коледната трапеза.
Друго нещо което не ми харесва е че обикновено трябва да изпратим sms на цена от 1лв. на определен номер. Много удобно, но не разбирам защо на това левче държава трябва да прибере 20% ДДС. Не че 20 ст. ме удрят в джоба, по-скоро вместо да даря 1,20 - дарявам 1лв. А това са си 20% от дарението. Наистина в малки мащаби - но факт. Този факт винаги много ме е дразнил. Доколкото знам, няма законов начин държавата да не прибере този данък, тъй-като от нейната гледна точка мобилния оператор извършва някаква търговска дейност. И все пак мисля че законите са за да ни служат, а не ние на тях и би трябвало да ги направим така че отговарят на нашите нужди.
И в заключение, за да не кажете че развалям едно от малките хубави неща, които хората правят по Коледа, мога да ви покажа решение на горните проблеми. "SOS Детски селища България" имат кампания "Семейно спонсорство". Целта на кампанията е да осигури достатъчно средства за издръжката на SOS семействата през цялата година. Всеки може да се включи със сума, която е по джоба му и която изпраща всеки месец. Плащането е удобно - по банков път или като месечен разход в epay.bg Освен че формата на благотворителност ми харесва доста повече от тези сезонни кампании, които текат - смятам и че SOS селища е доста по успешен проект от обикновените интернати /но това е отделна тема/.
Все пак този пост не цели да откаже многобройната ни аудитория да не изпрати sms тази година - смятам че и малко е по-добре от нищо. Но мисля че може и да е по-добре.

Til Kingdom Come