Monday, March 9, 2009

Защо парното е твърде скъпо.

Здравейте драги читатели :)
Наскоро направих проучване на тема "парно" и реших да изложа информацията, която събрах.

Както знаете има много начини за отопление, ще се спра малко по-подробно на така нареченото "парно". На запад му казват "central heating", при него топлинната енергия се произвежда в едно централно място и се пренася до крайните потребители. За пренос се ползват два вида среда - топла вода или пара. В България се ползва основно топла вода. По принцип централното парно е много хубаво нещо тъй като водата се загряава най-често в ТЕЦ-ове. Тоест топлата вода остава като страничен продукт от производството на ток. Така се получава по-висок КПД. Централното парно е характерно за страните от бившия източен блок тъй като нашите градове са строени планово, при което е можело много неща да се предвидят. За който не знае старата част на Софийското метро е била най-евтино направеното европейско метро тъй като е строено по външен способ. Метрото е било строено заедно с кварталите към които отива. Никъде на запад не е имало такава планираност. Най големия ТЕЦ в София е "ТЕЦ София Изток", който захранва с парно и топла вода по-голямата част на София. Може да видите това клипче да добиете представа за размера на комините.

Сега по въпроса с цената. От Топлофикация имат централен топломер, който отчита колко топлина са подали на блока. Тях не ги интересува как е била разпределена вътре тази топлина. Тук идват така наречените "топлинни счетоводители", фирми от рода на Techem, чиято идея е да направят справедливо разбиване на парите, които търси Топлофикация между крайните клиенти. Тяхното заплащане също не е директно обвързано с това дали разбиването е наистина справедливо. Начините за определяне на индивидуалната консумация са два основни. При новите блокове, всеки апартамент има един единствен топломер, който отчита колко киловата енергия е била отдадена в апартамента. Това е най-справедливата система. При старите блокове, инсталацията не позволява прилагането на предния метод и там има "топломери" на всеки радиатор, чиято цел е да направят същото нещо - да определят колко киловата е топлина е отделил този радиатор. Тези топломери обаче работят с някакви единици, които са ясни единствено на топлинния счетоводител. Основния проблем е, че втората система е страшно податлива на кражби на енергия. Възможни са десетки системи, при които да се излъже въпросното устройство. Това е кражба от съседите тъй като както вече стана ясно Топлофикация не ги интересува кой точно ще им плати. При големи кражби тези въпросни единици стават по-скъпи и хората които не са крали почват да плащат и за другите. И така стигаме до заключението. Дори да приемем, че инсталацията ви е от първи тип или от втори но никой не краде, тогава вие ще плащате само това което сте използвали наистина.. и Топлофикация ви продава тази енергия на 9.7 стотинки за киловат час. За сравнение енерго разпределителните дружества ( онези с тока) ви продават своята енергия за около 15 стотинки през деня и 10 през нощта. Тоест ако вие пуснете един греещ електроуред (всякакви "духалки" или електрически радиатори) то той ще отдава тази топлина, която консумира и тя ще е на цена от 15 стотинки за киловат през дена. Ако пък имате климатик, той има по-високо КПД и там срещу 1 изхабен киловат/час ще получите повече от 1 киловат/час топлина. Освен това радиаторите са близо до прозореца загряват бавно докато един климатик би могъл да стопли стаята ви доста по-бързо. Самото разпределение на топлината при тях е по-добро.

Не съм много сигурен защо парното е толкова скъпо. Най-вероятно защото губят огромна част от енергията докато стигне до блока или пък защото администрацията им е неефективна, но е факт, че топлината която ни продават хич не е евтина.

Ако това изложение се приеме добре от публиката и ако отново се надъхам може да направя още едно разказче отново на много силна тема. А именно - "Защо акането в тоалетна с дупка е по-полезно"! Yeah!