Monday, April 28, 2008

Unix kicks ass! :)

[22:35:47] Dancho: yo
[22:35:56] ufsa: yo
[22:36:06] Dancho: chuh che si slojil nqkuv linux? :)
[22:36:08] … kakuv?
[22:36:34] ufsa: ubuntu 8.04
[22:36:41] … 4ovek mnogo se zaribih
[22:36:51] Dancho: po koe se zaribi? :)
[22:36:58] ufsa: mi po linuxa
[22:37:05] Dancho: ha-ha-ha
[22:37:07] ufsa: dobyr e
[22:37:10] … :)
[22:37:11] Dancho: this is totally going in my blog :)

Monday, April 21, 2008

Бърз ей-така-докато-си-работя пост

Искам да ви покажа един друг блог, който вероятно няма да ви е интересен, но мацката блогва от скоро и пише изключително професионални неща (работи като HR). Та има интересни неща за организирането на работата в офиса, начините да стимулираш служителите и т.н....

Enjoy ! http://erothy.blogspot.com/

Sunday, April 20, 2008

Бърз нощен пост

Гррррр... :( домашния компютър беше оставен под Уиндоус. Странно защо с Уиндоуския Firefox не можех да пиша в блога, затова отворих Internet Explorer, при който обаче без да искам дадох Back и без да ме предупреди ми затри целия пост. След което рестартирах под Линукс и всичко се оправи. Какъв е изводът? Точно така - Уиндоус е боза!

В офиса разлепихме някакви рекламни плакати на Ред Хат, които бяха взели от някакво изложение. Единия беше изцяло черен с една мисъл на Ганди: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." И все пак Дебиан рулира :)

Както и да е.. друго исках да пиша ама сега ще го напиша накратко:

В софийския градски транспорт са пуснали едно яко клипче агитиращо да си чистим междублоковите пространства. Дават как съседи си звънят и вместо да си предлагат да пият / правят секс и др. си връчват по една метла. :)

Нощният влак София - Пловдив - Бургас става все по-пълен с наближаване на лятото. Не, че е навалица но определено имаше повече народ от предния път като пътувах.

Ето тази песничка ми действа супер танцувално. Няма да е ембедвам за да не дразня хората, които не харесват Линкин Парк. Аз бая ги слушам в последно време, първите два албума са много читави, но тази песничка е единствената, която става за нещо от третия им.

Sunday, April 13, 2008

Уфф ... малко политика, но не мога да се сдържа

Покрай "невероятни скандал разразил се в ръководните органи на държавата", нещо много грозно ми направи впечатление.
Една от партиите (ще я наречем условно Х, за да не политизираме нашия все още недобре развил се блог) в управляващата коалции прие едно доста особено поведение.
След като техния глас не се е чувал от началото на управлението на въпросната коалиция (по какъвто и да е повод), сега когато стана напечено не се показаха като яростни критици на своите партньори, сякаш те не са ръководили заедно държавата досега.
Естествено, това е доста явна популистка реакция и се надявам, че не успяват да заблудят никого. Добре ... преглъщам го някак си. Давам нататък ... гласува се вот на недоверие към правителството. Тази партия Х заема позицията въздържал се ... Това поражда два въпроса...
1. Как по такъв важен въпрос - става ли тази коалиция да управлява държавата или не, можеш да се въздържиш и да не изкажеш мнение при положение че си политик и хората са гласували доверието си на теб да ги представляваш. Добре де ... не е голяма работа.
2. С това тяхното "въздържал се" те реално подкрепят своите партньори, защото ако бяха гласували "за", правителството щеше да падне и същото време тръбят по вестници, телевизии, списания и други медии, как били ударили видиш ли ШАМАР ... на коалицията. Доста нежен шамар ... като милувка чак. Естествено отново популистко държание, но примесено със алчност ... да не би случайно да им вземат от благините които си имат до края на управлението (когато и да е то).  На следващата предизборна кампания как изобщо не са били съгласни с миналото управление и как постоянно са им са се противопоставяли и т.н. ...
3. (докато пишех се сетих и за още един въпрос :) ) Как така политическия съвет на партията взима решение как да се гласува на вота ... и всичките овце депутати от тази партия  го изпълняват. Първо не членовете на политическия съвет са избрани от народа да ги представлявят в парламента. Второ, защо отделните депутати нямат собствено мнение (или имат но не го показват), а чакат да им се каже от горе какво да гласуват ...

Айде стига толкова

Комерс фо дъ масис

Напоследък са супер популярни някакви музикални игри, при които някакви хора излизат и пеят. Много яка идея.. жалко, че реализацията смуче, но всъшност организаторите може и да са пичове... те вадят пари и го правят добре, все пак търсенето определя предлагането. Жалките са публиката ,които пращат смс-и за добруването на мобилните оператори и организаторите на играта. Дали тези хора пращат същото количество смс-и когато има кампания за деца с увреждания например? Като цяло жалка картинка... нищо, не бива да съм толкова критичен към масата... все пак ако беше толкова лесно да си кул всички щяха да са като мен :). Word Up! :)

И в тази връзка ето едно живо изпълнение на Линкин Парк, при което младеж от публиката замества един от китаристите:

Thursday, April 10, 2008

За приятното обслужване в кварталния магазин

Предлагам ви една история, която показва липсата на търговски нюх на българския търговец:

Влизам вчера в кварталния магазин. Вземам вода "Девин" 3 литра,слагам я на щанда ,магазинерката я маркирва,но не пуска касова бележка...тъкмо да си взема водата и забелязвам ,че е доста празна,а по шишето се образували едни такива капчици.И се започна:
Аз:
-Тази вода май се е спукала,ще взема друга ,извинявай!
Магазинерката:
-Ами и на мен не ми харесват твоите два лева,но ги вземам,нали?
Аз:
-Забележката ти е неуместна,знам,че не си виновна ти за водата и не те упреквам,но не искам да купя празната бутилка,просто ще я сменя ,защо се засягаш? Пък за парите ако нещо не ти харесваш,дай ще ги подменя с други,в момента имам.
Магазинерката:
-Ти като взе водата не я ли видя? Да си я видяла! (хвърля ми парите на щанда и се продължава) А тези 2 лв май за мене си ги запазила,а? И да ти кажа къде е проблема-като дойдеш да си купиш нещо ВИНАГИ ГЛЕДАШ СРОКА НА ГОДНОСТ,ако си взела стар салам да не би да си отровила мъжа си я,тъй като го гледам не ми изглежда отровен!Аз си имам редовни клиенти и такива като теб не ми трябват,АЙДЕ...(прави ми знак с ръка да се изнасям от магазина,без поне да ми е издала касова бележка за покупката)
Аз:
-Не виждам защо се засягаш,с нищо не съм те обидила нито те упреквам,а за срока на годност ти обясних,че гледам,защото лежах в болница поради натравяне с пастет!
Магазинерката:
-Ама ти на всичко гледаш срока на годност...ТАКИВА КАТО ТЕБ САМО МИ ВДИГАТ НЕРВИТЕ...АЙДЕ (и пак прави знак с ръка да се омитам от магазина)
Докато говорим в магазина влезнаха двама човека,никой не посмя да се обади...прецених ,че е по-добре да излезна ,защото другите клиенти като чакат изобщо няма да им е приятно...освен това ме хвана срам,че ме гонят като куче и последно се обръщам и казвам:
-Аз не съм куче,не може да се държиш с мен така!
А тя:
-АЙДЕ...АЙДЕ ТИ КАЗВАМ БЕ! (и пак ми соче с ръка вратата)

пълния вариант на историята може да откриете във форума на Българска Национална Асоциация на Потребителит.

Препоръчвам ви да обърнете внимание на сайта на асоциацията

това е малка част от полезната информация на сайта.

Ще използвам случея да се оплача и от моя квартален магазин. Освен недоброто обслужване и лошото зареждане ме изненадаха и със още едно "странно" правило.

Историята е следната: имаше гости в къщи и решаваме че ще си вземем каса бира. Подхващаме си касата и тргваме към магазина. Там обаче ни посрещат с обснението "Еми момчета съжаляваме, но след 21 часа не приемаме амбалаж." Съответно обяснявам "Ама ние не искаме пари за тея бутилки да ни давате просто искаме да си купим каса бира." Отсреща - "Няма значение, забранено ни е да приемаме бутилки след 21 часа". Ослед още 10 минити разговор защо така и не може ли да измислим нещо си тръгнахме с няколко ПВЦ-та в касата върху стъклените бутилки.
Някой ако може да се сети за разумна причина за това правило бих се радвал да я видя в коментарите.

Приятно Пазаруване :)




Да пестим енергия!

Не ! Няма да ви занимавам с "Гасете си крушките в коридора", "Ползвайте скрийсейвър" и т.н. Става въпрос за нещо доста по-лесно и доста ефективно.

Google са изчислили че използването на бял фон за е много по-енергоемко отколкото черен. Затова са направили еквивалент на търсачката си, която е с различна цветова схема и пести енергия. Всички функционалности на познатия google.com са запазени и изгледа е почти същия, само че с различна цветова схема.

Адреса е www.blackle.com и дори може да видите колко енергия е спестена от ползването на blackle.com вместо google.com

Wednesday, April 9, 2008

Kирчо Champions League


Веднага обяснявам - Лигата на Кирчо е съзтезание провеждащо се в блогосферата. Участниците трябва да отговорят да поставената загадка, колкото е възможно по-точно, забавно и бързо. Подробните правила може да прочетете на блога на Петър Събев.
А Кирчо може да забележите на картинката в дясно. В известен смисъл, той е шампионската купа.

В момента задачката е във формата на фото конкурс.
Темите са две - “Моето добро дело” и “Момент”. Пълните условия на конкурса може да намерите на блога на "Кажи ми да ти кажа"(последния носител на купа Кирчо).

Грабвайте фото апаратите и на работа!
(Аз, понеже все още, не разполагам с такъв ще давам идеи)

от КоСаМа